Quantcast
Channel: Sometek - oppiminen ja työ 2.0 » kustomoitavuus
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Oma olohuone verkossa: digitaaliset heimot ja niche-yhteisöt.

0
0

Digitaaliset heimot ja niche-yhteisötViimeisen vuoden tai pari on puhuttu, alkavatko ihmiset olla jo kyllästyneitä Facebookkiin. Kommunikaatio sekalaisessa seurakunnassa (kaverit, tutut, kollegat, perhe, sukulaiset..), mainosten keskellä ja huoli omasta yksityisyydestä kalvaen, on aika suppeaa. Kiinnostavampia keskusteluja käydäänkin verkossa usein paikoissa, jotka ovat fokusoituneet tietyn aiheen ympärille.

Monet uskovat, että tulevaisuudessa yhä tärkeämmiksi nousevat ns. mikro- tai niche-yhteisöt jotka ovat jotain tiettyä spesifiä tarkoitusta varten – olkoon se sitten jokin intohimon kohde, harrastus tai ammattiala. Dribble on elävä yhteisö graafikoille, ReadMill kirjallisuuden harrastajille ja Google+ ryhmät valokuvaajille. Ja Sometu tietenkin sosiaalisesta mediasta ja oppimisesta kiinnostuneille.

Verkko jakaantuu lukemattomiksi heimoiksi

Tällaisia tietyn kiinnostuksen kohteen ympärille kokoontuvia yhteisöjä (communities of interest) kutsutaan digitaalisiksi heimoiksi (tribe). Kun perinteisesti media on kohdistanut viestinsä erilaisille sosioekonomisille ryhmille (esim. 20-40v korkeakoulutetut naiset), verkossa paljon tärkeämpää on se, mistä kohderyhmä on kiinnostunut ja keihin he ovat verkostoituneet (=heimo).

Logiikka on yksinkertainen. Hakeudumme niin oikeassa elämässä kuin verkossakin seuraan, jonka kanssa olemme samalla aaltopituudella. Kaipaamme oman heimon pariin – ympäristöön, missä meitä ymmärretään ja missä tunnelma (=käyttökokemus) tuntuu oikealta (vrt. lempikahvila). Pienempi piiri, mutta laadukkaampaa vuorovaikutusta.

Digitalist Network

Suomessakin tapahtuu. Tänään avattu Digitalist Network (pääarkkitehtinaan @villetolvanen) on arvoverkosto ja kohtaamispaikka suomalaisille digiliiketoiminnan asiantuntijoille ja kehittäjille. Digitalist yhdistää samaan yhteisöpalveluun monta asiaa: median, kuratoinnin, tapahtumat ja asiantuntijapalvelujen välityksen. Palvelun virallinen avajaistilaisuus on 24.10 Helsingin Bio Rexissä. Odotan innolla mitä tuleman pitää.

Digitalist Network

Digitalist on media, johon sisältöä  tuottavat niin asiantuntijat, käyttäjät, yritykset kuin ammattijournalistitkin. Lisäksi se kokoaa tärkeimmät digitalisoitumisen uutiset maailmalta noin kymmenen kuraattorin voimin. Verkossa usein juuri sisältö tuo yhteen ihmiset, jotka jakavat samoja intohimon kohteita, joten se luo hyvät edellytykset yhteisön rakentamiselle. Yhteisössä he voivat lisäksi oppia toisiltaan, jakaa osaamistaan ja verkottua keskenään.

Pelkän verkkopalvelun avulla ei välttämättä kasva kovin tiivistä yhteisöä.  Verkossa siteet tuppaavat jäämään löyhiksi. Siksi Digitalist järjestää myös tapahtumia ja tapaamisia (=klubi), missä jäsenet pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin. Tilaisuudet nivoutuvat jonkin teeman ympärille ja niihin on tarkoitus kutsua alustajiksi huippuluokan asiantuntijoita. Hyvä idea. Näillä eväillä voi hyvinkin syntyä yhteistyökuvioita, joista sikiää toivottuja uusia yrityksiä ja innovaatioita.

Digitalist Network tapahtumat

Digitalistin yhteyteen tulee myös palvelutori, josta voi jäsenten profiilien avulla etsiä projekteihin erilaisia osaajia: digitaalisen bisneksen ammattilaisia, koodareita, visuaalisia suunnittelijoita, sisällöntuottajia, kouluttajia jne. Yhdessä tällainen pienten ja ketterien osaajien arvoverkosto voi helposti haastaa ja ylittää perinteiset isot organisaatiot. 500 vetreää gasellia pyrähtää maaliin paljon ennen jähmeää dinosaurusta. Joukko purjeveneilijöitä kääntyy ketterämmin kuin ruotsinlaiva.

500+ gasellia haastaa jähmeät dinosaurukset

Saa nähdä mitä syntyy,  kun tuodaan yhteen satoja digialan ammattilaisia, joilla on yhteisiä intressejä ja intohimon kohteita, mutta hieman erilainen osaamispaletti. Annetaan heille paikka, jossa oppia ja jakaa osaamista, verkostoitua ja tarjota asiakkaille osaamisensa kokonaispakettia. Tällaisesta osaamisvarannosta voi ammentaa joustavasti lähes mihin tahansa digiprojektiin. Paitsi että tällainen yhteisö on houkutteleva paikka digiosaajille, sen tarjooma voi olla kiinnostava asiakkaidenkin kannalta.

Oma olohuone verkossa

Veikkaan, että tulevaisuudessa poiketaan yhä useammin äänekkäältä torilta (vrt. Facebook, Twitter) sivukujalle kahvilaan tai olohuoneeseen (vrt. niche-yhteisösivusto). Yleinen hälinä ja ärsyke-virta alkaa turruttaa ja hakeudumme omien heimojemme pariin. Yleiselle torille pitää toki mennä kertomaan olemassaolostaan, mutta paljon mukavampi on vetäytyä oikeiden ihmisten kanssa omalta tuntuvaan tilaan.

Pidän ajatuksesta omasta olohuoneesta verkossa. Sillä on väliä, millainen sivuston käyttökokemus on, miltä se tuntuu ja millaisia ihmisiä se houkuttelee paikalle. Lainaanpa tässä yhteydessä Jesse Soinisen (@jessesoininen) loistavaa keskustelunavausta, jossa hän pohtii yksilöllisyyttä verkossa:

Miksi haluamme asua omassa asunnossa, valita siihen omanlaiset tapetit ja huonekalut? Miksi haluamme pukeutua muista erottuviin vaatteisiin, puhua murretta tai harrastaa juuri burma-kissoja? Miksi ylipäätään haluamme erottua muista ja tehdä omia valintoja? Eikö riittäisi, että kaikille olisi tarjolla kaksi fonttia – laiha ja paksu – ja kolme väriä, kuten liikennevaloissa?

Tietotekniikka on viime vuosikymmeniin asti tullut annettuna. Jonkun ”asiaa tuntevan” on täytynyt tehdä päätös siitä, mitä ohjelmia koko organisaation tulee käyttää. Emme välttämättä edes tule ajatelleeksi, että nykyisin on mahdollisuus toimia toisinkin.

Juuri näin. Väitän, että digimaailma ei eroa ”oikeasta elämästä” tässä suhteessa mitenkään. Haluamme yhtä lailla erottua, tehdä valintoja ja ilmaista itseämme myös verkossa. Tässä mielessä pilvipalvelut (Facebook, Google+, …) eivät tyydytä – ne ovat auttamatta geneerisiä eikä niitä voi juurikaan räätälöidä yksilöllisiksi. Sen sijaan sosiaalinen sivusto voi toimia mainiosti oman heimon olohuoneena verkossa. Miksi tyytyä ABC-ketjun standardoituun kuppilaan kun voi saada jotain persoonallisempaa?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles